Baithak Gana

De toegenomen toegankelijkheid van de wereld door voortrazende technologische ontwikkelingen heeft ook een grote invloed gehad op de muziekwereld. Omdat muziek van nature nauwelijks ‘taalbarrière’ kent, is de verspreiding hiervan grenzeloos. Een logisch gevolg hiervan is de gedeeltelijke samensmelting van muziekstijlen van alle volkeren van de wereld.

De alledaagse folkloristische muziek is onderhevig aan westerse invloeden. Om commerciële redenen is het vaak onvermijdelijk om folkloristische muziek een westerse tintje te geven. Hierdoor slaat men dan meteen een brug naar de overwegend westers georiënteerde jongere generatie. Echter leidt dit in vele gevallen tot vervreemding van de vertrouwde basisklanken van de betreffende muziekstijl. Vooral de oudere generatie voelt zich hierdoor gepasseerd, vanwege de nostalgische waarde van de traditionele muziek.

Het uitbrengen van deze cd heeft  tot doel behalve het delen van een stuk amusement, ook het vastleggen van een stuk traditie. Hierbij is gedacht aan de huidige en de toekomstige generatie muziekliefhebbers in het algemeen en aan de liefhebbers van Baithak Gana in het bijzonder.

Deze cd heeft daarom ook de titel meegekregen “Baithak Gana, back to basic” met nadruk op de basis van Baithak Gana. De zang wordt verzorgd door Hiralal Mahabier (1937), sinds jaar en dag één van de toonaangevende Baithak Gana zangers in Suriname en de rest van het Caribische gebied (beter bekend als West Indies). Op Dhol wordt hij begeleid door Manoj Beharie (1968), beter bekend als Moen’ni en op Dand-tal door Radjkumar Shewdath (1965), beter bekend als Mithun. Dit is de eerste keer dat muziekopname van deze zanger is uitgebracht op cd. Eerder was hij uitsluitend live te beluisteren en te zien op radio en tv binnen en buiten Suriname. 

Lees recensie over deze cd in de kerst/januari editie van Pleasure Magazine.